TETRAEVANGHEL Mânăstirea Râșca (Suceava), 1560

PSR 00003

De salvat

TETRAEVANGHEL Mânăstirea Râșca (Suceava), 1560

Tetraevanghelul este unicat în sud-estul Europei. Manuscrisul este un Codex Aureus, scris pe piele de ied nenăsut, ce cuprinde texte din Noul Testament. 

Mai multe detalii

450,00 lei

Informatii

TETRAEVANGHEL Mânăstirea Râșca (Suceava), 1560

Tetraevanghelul este unicat în sud-estul Europei. Manuscrisul este un Codex Aureus, scris pe piele de ied nenăsut, ce cuprinde texte din Noul Testament. El a fost dăruit Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului de voievodul Alexandru Lăpușneanul, în anul 1560. Pe vremea comuniștilor, manuscrisul a fost ascuns în turnul bisericii,  pentru că ministrul Ana Pauker a cerut armatei române să ardă lunar 40 de metri liniari de arhivă bisericească. A fost descoperit în anul 1962 de profesorul Ion Colan, abia venit de la canal (pușcărie). El a fost angajat mai întâi ca muncitor- tâmplar la Biserica Sf. Nicolae, apoi ca bibliotecar și din 1967 ca director al muzeului. Manuscrisul cuprinde 700 de pagini și are antete și ilustrații cu foiță de aur.Valoarea lui este inestimabilă.  

- Finanteaza serviciile de salvare si digitizare a acestei carti

  •  Numele tau sau al companiei tale va fi asociat permanent cu salvarea acestui obiect de patrimoniu – vezi sectiunea “Salvatori”
  •  Vei primi o copie tiparita a cartii salvate de tine, si o un certificat de recunoastere a gestului tau.
  •  Poti urmari indeaproape procesul de salvare, vizitand sau chiar colaborand cu echipa de lucru.